Omgaan met rouw

Hoe kun je omgaan met rouw?

Het kan best lastig zijn om de dagen door te komen na het verliezen van een dierbare. Iedereen doet dit op zijn eigen manier en hierin is geen ‘goed’ of ‘fout’. Hier staan een aantal tips die kunnen helpen met het doorkomen van de dagen.

Blijf in beweging

Er zullen vast dagen zijn waarop je het liefst in je bed blijft liggen en niemand om je heen wil hebben. Af en toe kan zo’n dag best fijn zijn en is dat ook helemaal niet erg, maar wanneer het te vaak gebeurd kan dit een negatieve invloed hebben. De kans is dan namelijk veel groter dat je in die negatieve spiraal blijft hangen. Hoe langer je in een negatieve spiraal blijft, hoe moeilijker het is om daar uiteindelijk weer uit te komen. Daarom is het belangrijk om uit bed te komen en iets te ondernemen. Dit kan iets simpels zijn, zoals bijvoorbeeld een rondje wandelen. Elke dag minimaal 30 minuten wandelen zorgt voor een positieve verandering van je mentale gesteldheid. Het is de ideale manier om even uit huis te zijn en een frisse neus te halen (Kerkhof & Van Luyn, 2016).

Sociale contacten

Het is goed om contact te blijven houden met de mensen om je heen. Hierbij kun je denken aan je familie en vrienden, maar ook aan bijvoorbeeld collega’s of buren. Uit onderzoek van Van den Bout et al. (1998) blijkt dat omstanders je graag willen helpen waar dat mogelijk is, maar dat ze het vaak lastig vinden om dit aan te bieden. Ze zijn bang dat ze de verkeerde dingen zeggen, en zeggen daarom liever maar niets. Dit kan voor jou overkomen alsof je er alleen voor staat, dat is niet het geval! Probeer zelf aan te geven waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Het kan zijn dat je graag even wil uithuilen bij iemand of dat je juist even eropuit wil als afleiding. Omstanders zijn er graag voor je, maar ze moeten wel weten op welke manier ze er het beste voor jou kunnen zijn. Wees dan ook niet bang om dit aan te geven. Het is niet zwak om om hulp te vragen en je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen, ook al voelt dat soms misschien wel zo.

Verdriet

Misschien wel het allerbelangrijkste: vergeet niet te rouwen! Het is hartstikke fijn als je veel afleiding hebt zodat je het verlies een beetje op de achtergrond kunt zetten. Daarentegen is het ook belangrijk dat het verlies een plekje krijgt. Wanneer het verliezen van een dierbare niet goed verwerkt wordt, kan dit betekenen dat je later juist meer klachten zal krijgen als gevolg van onverwerkte rouw (Keirse, 2005). Dit betekent niet dat je hele dagen binnen moet gaan zitten huilen. Probeer er wel voor te zorgen dat je voldoende tijd neemt om het verlies te verwerken. Dit kun je doen door erover na te denken, erover te schrijven of erover te praten met iemand maar soms is het ook ontzettend fijn om alles er even uit te huilen. Huilen is niet erg en juist heel normaal.

Voor nog meer tips voor rouwverwerking, kun je een kijkje nemen op: https://www.rememberme.nl/inspiratie/home-1/10-rouwverwerking-tips-1